αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑO Mark Zuckerberg μας είπε πως θα είναι οι δουλειές του μέλλοντος

O Mark Zuckerberg μας είπε πως θα είναι οι δουλειές του μέλλοντος

Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με τον άνθρωπο που έχει πει την παραπάνω φράση, τον Mark Zuckerberg, οι δουλειές του μέλλοντος πιθανότατα θα απαιτούν περισσότερη φαντασία και δημιουργικότητα.

Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του «Lex Fridman Podcast», που παρουσιάζει ο computer scientist του MIT, Lex Fridman, ο Zuckerberg είπε ότι καθώς η σύγχρονη τεχνολογία συνεχίζει να αναπτύσσεται, οι θέσεις εργασίας που εστιάζουν στην τεχνολογία θα κυριαρχούν όλο και περισσότερο στον κόσμο. Αυτές οι θέσεις δεν είναι μόνο οι σημερινές tech jobs- θα υπάρξουν δηλαδή ακόμα περισσότερες θέσεις που θα εστιάζουν στην τεχνολογία στο μέλλον.

«Ένα κομμάτι αυτού που πιστεύω ότι θα είναι υπέροχο με τη δημιουργική οικονομία και το metaverse [είναι ότι] πολύ περισσότεροι άνθρωποι στο μέλλον θα πιάσουν δουλειά κάνοντας δημιουργικά πράγματα» σημείωσε ο CEO της Meta.

Η πρόβλεψή του προέρχεται από την προσωπική του εμπειρία: Όταν λάνσαρε για πρώτη φορά το Facebook το 2004, η γραφή κώδικα «βοήθησε να χτιστεί κάτι χρηστικό», λέει. Τώρα, πρόσθεσε, παρακολουθεί την κόρη του να κάνει «code art», πληκτρολογώντας εξισώσεις για να δημιουργήσει εικαστικές, καλλιτεχνικές εκφράσεις.

Η ιδέα, είπε ο Zuckerberg, δεν είναι ότι κάθε μελλοντική δουλειά θα περιλαμβάνει digital art. Αντίθετα, σημαίνει ότι η αυτοματοποίηση ορισμένων βασικών συστημάτων – που επιτρέπει στα παιδιά να δημιουργούν εύκολα τέχνη μέσω κώδικα, για παράδειγμα – θα επιτρέψει στους ανθρώπους να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε εργασίες όπως η δημιουργία νέων προϊόντων και οι παλαιότερες διαδικασίες θα γίνουν πιο αποτελεσματικές.

Όπως σημειώνει το CNBC, η ιδέα δεν είναι τόσο νέα. Για χρόνια, οι ειδικοί της τεχνολογίας έχουν προβλέψει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι τελικά σε θέση να αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε πολλές εργασίες, όπως η σύνταξη υπολογιστικών φύλλων ή η γραφή βασικού κώδικα.

Με λιγότερο χρόνο να αφιερώνεται σε εργασίες όπως η συλλογή και η οργάνωση δεδομένων, οι άνθρωποι θα μπορούν θεωρητικά να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε ανάλυση και brainstorming – πράγματα δηλαδή που απαιτούν έναν τύπο δημιουργικής, κριτικής σκέψης που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αναπαραγάγει.

Συνολικά, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να εξαλειφθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή όμως θα δούμε 97 εκατομμύρια νέους ρόλους να δημιουργούνται. Αυτές οι θέσεις εργασίας θα αφορούν σε μεγάλο βαθμό σε τομείς όπως το ψηφιακό μάρκετινγκ, η επιχειρηματική ανάπτυξη και η ανάλυση δεδομένων – που τείνουν να απαιτούν δεξιότητες δημιουργικής και κριτικής σκέψης, σημειώνει η έκθεση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + fifteen =